muziek
Zaterdag / Main Stage / 20.45

Seun Kuti & Egypt 80

Politieke strijd is altijd beter op de tonen van een dansbare beat. Seun Kuti & Egypt 80 doen ons dansen, zweten en dromen over de bevrijding van de mensheid. Sinds zijn negende maakt Seun deel uit van het legendarische orkest van zijn vader Fela Kuti. Fela zag muziek als een wapen tegen de onderdrukking van zwarten over de hele wereld, Seun raapte dat op na zijn vader's dood. Sindsdien is Seun de drijvende kracht van zijn orkest Egypt 80. Met een energieke melange van jazz, funk, soul, hiphop, reggae en Afrikaanse ritmes blazen ze nieuw leven in de geest van Fela en Afrobeat.

Seun Kuti's machtige stem en virtuoze saxofoonsolo's staan in het teken van de emancipatie van zijn volk. Vol woede en hoop verklaart hij de oorlog aan de corruptie, imperialisme, seksisme en de onderdukking van Afrika door het Westen en de elite. Seun Kuti over zijn laatste album, Black Times: "Black Times is een goede weergave van mijn politieke en sociale overtuigingen. Het is een album voor iedereen die gelooft in verandering en begrijpt dat we verenigd moeten opstaan. De elites proberen steeds de armen van de wereld te verdelen. Dezelfde onderdrukking die arbeiders uit Flint, Michigan treft onderdrukt ook de arbeiders in Lagos en Johannesburg."

Hiernaast publiceren we een interview dat Seun Kuti aan KEXP gaf. Het geeft een goed beeld van zijn muziek maar ook van zijn politieke ideeën.

 

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door de ngo Viva Salud. Ze nodigen met veel trots Seun Kuti & Egypte 80 uit, een geëngageerd zanger die strijdt voor de soevereine ontwikkeling van Afrika.

in samenwerking met