debat
Zaterdag / Debattent A / 13.00

Pensioenverzet in Europa: Lessen & perspectief

De Europese Commissie adviseert Litouwen om de pensioenleeftijd op te trekken tot… boven de levensverwachting. Belgen moeten werken tot 70, Nederlanders tot 71 en Luxemburgers tot 72 jaar. De langer-werken-brigade radicaliseert, in Europa en in ons land.

De Vivaldi-regering bereidt in alle stilte een nieuwe pensioenhervorming voor. Het brugpensioen moet volledig op de schop, de uitzonderingen voor zware beroepen zijn uit het regeerakkoord verdwenen en de wettelijke pensioenleeftijd stijgt verder naar 67 jaar, tegen de plechtige verkiezingsbeloftes van de socialisten in. “Iedereen aan de slag” is hét centrale motto. Maar op 67 jaar is elk beroep te zwaar.

Stilstand bestaat niet: ofwel heroveren we het recht op rust en vrijheid, ofwel raken we het volledig kwijt. Steeds meer mensen beseffen dat. In Frankrijk konden de vakbonden eind 2019 een verdere verhoging van de pensioenleeftijd blokkeren, in Kroatië konden de vakbonden de pensioenleeftijd terug brengen van 67 naar 65 jaar, in Spanje werd de rechtse hervorming van de pensioenen teruggeschroefd en in België konden ze het ‘pensioen met punten’ van tafel vegen. In dit debat trekken we de belangrijkste lessen uit die pensioengevechten en bespreken we het perspectief voor de toekomst.

Sprekers:

Kim De Witte, volksvertegenwoordiger, pensioenspecialist van de PVDA en auteur van “De Grote Pensioenroof” (Epo, 2018)

Cathérine Perret, Confederaal Secretaris van de CGT, de grootste vakbond in Frankrijk, en verantwoordelijk voor de pensioenwerking bij CGT.

Katarina Mindum, vice-voorzitter van SZH, vakbond van spoorwerkers in Kroatië en één van de trekkers van de petitie die door één op drie werknemers in Kroatië werd ondertekend

Paloma López Bermejo, voorzitster van CCOO Madrid, de grootste vakbond in Spanje en één van de trekkers van de Spaanse Pensionistas

Moderator : Marc Botenga, Europees Parlementslid van de fractie The Left voor de PVDA

 
in samenwerking met