debat
Zaterdag / Tent A / 11.00

Palestina: 100 jaar medeplichtigheid

100 jaar geleden beloofde de Britse regering in de “Balfour verklaring” een joods tehuis in Palestina. Hiermee steunde ze een nieuw westers koloniaal project met verregaande gevolgen voor de Palestijnse bevolking. In 1948 zou dit leiden tot de oprichting van de staat Israël in Palestina, in 1967 begon Israël met de bezetting en kolonisering van de overgebleven Palestijnse gebieden.

Richard Falk, professor internationaal recht en voormalig VN gezant, noemde Israël onlangs een apartheidsstaat in een VN-rapport. In datzelfde rapport riep hij de VN lidstaten op de BDS campagne (boycot – desinvestering – sancties) te hanteren om Israël aan te zetten het internationaal recht te respecteren. Een diplomatieke rel brak los, en onder druk van de Verenigde Staten en Israël werd zijn rapport twee dagen later begraven. We vragen hem dieper in te gaan op dat rapport en op onze rol en verantwoordelijkheid als internationale gemeenschap.

Alain Gresh, voormalig hoofdredacteur van Le Monde Diplomatique, werd onlangs nog “de expert” van het Midden-Oosten genoemd door Robert Fisk. Hij heeft meerdere boeken op zijn naam waaronder “Israël, Palestine, vérités sur un conflit (1917-2017)”. We vragen hem om dieper in te gaan op de Europese medeplichtigheid.

Fiona Ben Chekroun zal het debat modereren. Fiona is medewerkster bij de ngo G3W en bezocht in mei van dit jaar nog de Westbank, Jerusalem en Gaza.

Organisatie: intal, G3W, Plate-forme Charleroi Palestine, ABP, Palestina Solidariteit, Solidarité Socialiste en COMAC.

In samenwerking met