boekvoorstelling
Zaterdag / Vakbondsplein / 11.00

Jeanne Devos en haar strijd voor de huisarbeidsters in India

In 1963 laat Jeanne Devos, begeesterd door de mystiek van India, het klooster van de Zusters van De Jacht in Heverlee achter zich om duizenden kilometers verderop haar levenslot te verweven met dat van dove en hardhorige kinderen. Wanneer in de buurt van het Indiase klooster een 13-jarig dienstmeisje verkracht wordt door haar werkgever ontdekt Jeanne een heel ander India. De verborgen leefwereld van huispersoneel blijkt voor miljoenen vrouwen een complexe kluwen van onderdrukking en diepgewortelde religieuze en culturele tradities.

Jeanne Devos, sister Justice, gaat de strijd aan, gesteund door de Kerk maar tegengewerkt door werkgevers, maffia en politie. Gaandeweg ruilt ze kap en habijt voor een sari en slaagt ze erin een pluralistische stroom van verzet op gang te brengen. Wat in 1985 begon als een geïmproviseerde vergadering is vandaag een vakbond met miljoenen leden, tot ver buiten de grenzen van India. Jeanne Devos weet als religieuze door te dringen tot de International Labour Organisation (ILO) in Genève die als kroon op haar onwrikbare inzet in 2011 Conventie 189 goedkeurt: huisarbeid wordt voortaan wereldwijd erkend als arbeid.

Jeanne Devos wordt voor haar werk meermaals bekroond. In 2000 krijgt ze een eredoctoraat van de KU Leuven en in 2002 mag ze de International Gandhi Award in ontvangst nemen. In 2005 wordt ze uiteindelijk genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Alsof de weg ons zocht is een intiem levensverhaal van een Vlaamse missionaris, een wereldburger avant la lettre én een beweging met een onuitwisbare boodschap van hoop en solidariteit.

Julie Hendrickx werkte meer dan twee jaar aan dit project*. Als familielid van Jeanne had ze toegang tot haar persoonlijke archief. Ze reisde meermaals naar India en interviewde talrijke mensen van de NDWM en sprak met vooraanstaande personen die het werk van Jeanne volgen, zoals Luc Cortebeeck, Marianne Thyssen en vele anderen.

* Julie Hendrickx staat haar auteursrechten integraal af aan de beweging van Jeanne. Elk verkocht exemplaar is dus een rechtstreekse bijdrage.