boekvoorstelling
Zondag / Boekenforum / 17.00

Het rode goud. De tomaat en het kapitalisme – Jean-Baptiste Malet

Wie over ‘olie’ spreekt, weet dat er stront aan de knikker is: cynische oorlogen, foute regimes, nefast voor mens en milieu. Maar wat is er mis met de industriële tomaat, de 2.0-versie van de vrucht die de helft van de wereldbevolking onrechtstreeks op zijn bord krijgt? Dit is een ongemakkelijk verhaal over agrobusiness, uitbuiting van arbeiders, maffia, fraude op mondiale schaal en jaaromzetten van tien miljard dollar.

Jean-Baptiste Malet, die eerder hoge ogen gooide met een boek over Amazon, volgt de weg van ‘het rode goud’. Alles begint bij een generaal in China maar er zijn lijnen naar de rest van de wereld. Malet praat met boeren, ondernemers, arbeiders, handelaars en wetenschappers. Hoe langer zijn onderzoek duurt, hoe zuurder zijn pizza, zijn ketchup en zijn diepvriesmaaltijden smaken. Het rode goud werd een bestseller in Frankrijk en won de Prix Albert-Londres 2018. Wie het boek leest, begrijpt waarom: de meest verwerkte tomaat op de planeet ruikt niet naar tomaat maar naar geld.

Een gesprek met Frans onderzoeksjournalist Jean-Baptiste Malet over zijn nieuwste boek Het rode goud. De tomaat en het kapitalisme (oorspronkelijke titel: L'Empire de l'or rouge. Enquête mondiale sur la tomate d'industrie).

Het gesprek gaat door in het Frans, met vertaling naar het Nederlands.

 
 
in samenwerking met