Stem voor de Prijs van de Solidariteit 2019

Ze zetten zich in voor hun medemens, strijden tegen onrecht of werken in stilte aan een betere samenleving. Ze tonen dat de ware aard van de mens niet egoïstisch of individualistisch is. Dit soort mensen haalt de krantenkoppen niet. Zij krijgen geen bonussen of een medaille. ManiFiesta zet hen toch in de bloemetjes met de Prijs van de Solidariteit, een prijs die elk jaar een opvallende daad van solidariteit bekroont.

En u – ja, ú – bepaalt wie de prijs wint. U doet dat door te stemmen.

Hieronder het overzicht van de 6 genomineerden die in aanmerking komen voor de Prijs van de Solidariteit.

 

(Stemmen kan onderaan de pagina tot en met 1 september)

 

 
 

De genomineerden:

 

Carola Rackete en de bemanning van de Sea Watch

De Duitse Carola Rackete, 31 jaar, is kapitein van de reddingsboot Sea Watch 3 die onlangs 42 vluchtelingen uit de zee opviste. Eind juni werd ze door de Italiaanse politie gearresteerd omdat ze het reddingsschip zonder toestemming in de haven van Lampedusa, Italië, had afgemeerd.

Een beweging van internationale solidariteit kwam snel op gang en vocht de beslissing aan van het Italiaanse gerecht om noodhulp te criminaliseren.

Carola werd op 2 juli vrijgesproken door een Italiaanse rechter, waarbij de twee aanklachten "verzet met geweld tegen een oorlogsschip" en "obstructie van de wetshandhaving" niet werden gehandhaafd. De rechter was van mening dat het Italiaanse decreet "niet van toepassing was op reddingsacties". Ze wordt echter nog steeds beschuldigd van "hulp bij illegale immigratie".

Samen met Pia Klemp, een andere kapitein die levens redt in het Middellandse Zeegebied, is zij het gezicht van de strijd voor een waardige opvang van migranten in Europa.

 

 
 
 

Collecti.e.f 8 maars

Zonder vrouwen stopt de wereld. Dat is de slogan van het Collecti.e.f 8 maars, dat verschillende feministische organisaties verenigt. Op internationale vrouwendag, 8 maart, organiseerde het collectief een vrouwenstaking, zoals dat in Spanje ook elk jaar gebeurt. Tegen geweld op vrouwen en seksisme. Voor betere lonen en arbeidsomstandigheden. Voor het zelfbeschikkingsrecht. De eerste staking was geslaagd, maar het probleem van genderongelijkheid zit zodanig diep in ons systeem, dat er ongetwijfeld nog vele andere zullen volgen.

 

 

Gele Hesjes

Eind 2018 zagen de gele hesjes het levenslicht. Ze kwamen op straat voor meer sociale rechtvaardigheid, voor eerlijke belastingen, meer democratie en een rechtvaardig klimaatbeleid. Sommige media probeerden hen af te schilderen als “racistisch”, “extreemrechts” of “anti-ecologisch”. Maar de werknemers in het geel toonden al snel dat het net het antisociale beleid was dat hen op straat bracht. Ze manifesteerden vreedzaam, bezetten raffinaderijen of sensibiliseerden automobilisten op ronde punten. De beweging ontstond spontaan, maar bleek geen eendagsvlieg. Week na week kwamen ze op straat. 

Ze dwongen politici om een standpunt in te nemen over het volksreferendum en over eerlijke belastingen. Ze zochten hoe ze met vakbonden en andere progressieve organisaties konden samenwerken. Ze zijn misschien wat minder zichtbaar, maar de gele hesjes zijn nog lang niet opgeborgen. Op elk moment kunnen ze opnieuw de straat optrekken. 

Platform 21 Maart

“De Belgische regering voert een verdeel en heers beleid om onze sociale rechten te vernietigen. Wij vinden dat onaanvaardbaar.” Platform 21 maart is een platform waarin verschillende organisaties zich hebben verenigd om daartegen te vechten. 21 maart is de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Op 24 maart brachten ze 5000 mensen van verschillende origine en achtergronden samen in Brussel voor een nationale betoging tegen racisme. Vakbonden, partijen en progressieve organisaties namen allen deel. Het platform strijdt voor de invoering van praktijktesten bij aanwervingen, voor een waardige opvang van vluchtelingen en meer.

Op een moment dat extreemrechts overal in de wereld vooruitgang boekt, toont platform 21 maart dat de strijd voor gelijkheid doorgaat.

 

 

Youth For Climate

De wereldwijde mobilisatie voor het klimaat door jongeren, zette zijn stempel op het jaar 2019. Ze beslisten de zaak in eigen handen te nemen om de politieke en economische wereld te dwingen om concrete maatregelen te nemen voor het klimaat. In België komt Youth4Climate elke donderdag op straat. De grootste betoging bracht 35.000 mensen bijeen in de straten van Brussel. Hun succes steekt ook ouders en grootouders aan en in de eerste helft van het jaar laat de beweging in heel wat steden in het land zijn afdruk na. Ze blijven verder strijden en roepen op tot meer acties, zowel op lokaal niveau als op wereldschaal! “System change, not climate change!”