ManiFiesta wint GroeneVent Award 2018

Met deze award worden we beloond voor onze inspanningen om het Feest van de Solidariteit duurzamer te maken. Hoe speelden we dit klaar?

Het eco-team van ManiFiesta

Op vrijdag 26 oktober won ManiFiesta de GroeneVent Award 2018. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) bekroont met deze prijs festivals die inspanningen doen om duurzamer en ecologischer te worden. ManiFiesta won in de categorie grote festivals.
De award komt niet uit de lucht gevallen. Al jaren leveren we inspanningen om ManiFiesta groener te maken. Mario Franssen, directeur van ManiFiesta, is dan ook in de wolken: “De award maakt duidelijk dat we op de goede weg zijn. Dit, dankzij de inspanningen van vele honderden vrijwilligers én het engagement van ons publiek. Samen zetten we onze schouders onder vele maatregelen om ManiFiesta meer ecologisch te maken.”

 

Creatieve oplossingen voor elk aspect van het feest

Die maatregelen vind je terug in elk aspect van het festival. De catering, de infrastructuur, de op- en afbouw, het vervoer… We lichten even de belangrijkste eruit.

De catering springt het meest in het oog. Al jaren werken we uitsluitend met herbruikbare bekers om de afvalberg te beperken. Tegelijk organiseren we samen met de NGO Viva Salud een inzamelactie: wie afstand doet van de waarborg van zijn/haar beker schenkt die aan het goede doel. Zo ondersteunen we hun partners in Palestina, de Filipijnen, de Democratische Republiek Congo en Cuba. Ecologie en solidariteit, twee handen op één buik.

Aan de bars gingen we in zee met negen andere festivals voor het project ‘De Leiding’. Samen investeerden we in watertaps die rechtstreeks van de waterleiding plat- en spuitwater aanbieden. Zo moeten we het water niet meer via vrachtwagens aanvoeren. Binnen hetzelfde project kochten we ook ecologische dopper-flessen aan voor de sprekers van de debatten. Zo maakten we ook daar een eind aan wegwerpplastic.

Ook de foodtrucks droegen hun steentje bij. Zij werkten enkel met bio-afbreekbare borden en bestek. De koffie, thee en fruitsap waren bovendien allemaal fairtrade. De vrijwilligerskeuken hanteerde tijdens de opbouw en de afbouw een doorgedreven planning om voedseloverschotten tegen te gaan.

(dopper-flessen voor de sprekers)

Ook de infrastructuur van het feest zette belangrijke stappen in de goede richting. Door het festival niet af te breken, maar af te bouwen, maximaliseren we het materiaal dat we jaar na jaar kunnen hergebruiken. De bars en de decoratie maken gebruik van herbruikbare paletten, de backstage en enkele podia fleuren we op met salons uit de kringloopwinkel … 

Elke dag, ook tijdens de op- en afbouw, laten we het terrein proper achter en beperken we zo veel mogelijk zwerfvuil. Tijdens het feest wordt het terrein in fases afgesloten zodat we geen onnodige energie verspillen. Ook tentverwarming is uit den boze. We zijn ook bijzonder fier dat de ManiFiesta-camping er na het festival kraaknet bij ligt. De kampeerders zorgen hier zelf voor!

Een deel van het festivalterrein is natuurdomein beheerd door het Agentschap Natuur en Bos. De zorg voor dit domein is een extra aandachtspunt. Dit jaar waren er geen herstellingen nodig aan het terrein dankzij de beschermende maatregelen die we namen.

ManiFiesta brengt elke keer een hele volksverhuizing met zich mee. Daarom stimuleren we het gebruik van openbaar vervoer. De kusttram stopt op 500 meter van de ingang en er is natuurlijk een fietsenstalling. Elk jaar leggen we bussen in uit het hele land waarmee mensen gratis naar Bredene afzakken. Zo organiseren we samen met Geneeskunde voor het Volk collectief vervoer voor duizenden mensen.

De rol van educatie

Voor, tijdens en na het festival is er een uitgebreid eco-team actief dat samenwerkt met partners zoals Fast Forward en Ecofest. Ze beheren de afvaleilanden en zoeken creatieve oplossingen voor het afvalbeheer. Dit jaar integreerden we de publieke glascontainer van Bredene (die in ons terrein valt) in de backstage. Opnieuw minder transport door externe firma’s. Het eco-team informeert ook de vele partners op het feest over de maatregelen die ze kunnen nemen. Ze schreef ook de ecologie-nieuwsbrief van ManiFiesta en dit artikel. Hiermee betrekken we het publiek bij onze aanpak en stimuleren we iedereen om mee te helpen.

Duurzaamheid en ecologie komen ook uitgebreid aan bod in het inhoudelijk programma van ManiFiesta. Dit jaar organiseerden we onder andere het debat ‘Kan het klimaat de bevolking nog mobiliseren’, met sprekers zoals Jean-Pascal Van Ypersele en Natalie Eggermont. We roepen dit jaar ook voor ‘Claim the Climate’, de klimaatbetoging op zaterdag 2 december voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid.

Alles kan beter

Gaan we nu op onze lauweren rusten, nu de buit binnen is? Absoluut niet! Mario Franssen: “De GroeneVent Award motiveert ons om verder te gaan op de ingeslagen weg. Er zijn zeker nog punten waar we aan kunnen werken. We denken dan aan ludieke bewustmakingsacties tijdens het feest, extra maatregelen om sigarettenpeuken te verminderen enzovoort. Structureel denken we eraan om ons energie- en waterverbruik te screenen en te onderzoeken hoe we dat verder kunnen beperken zonder aan kwaliteit in te boeten.”

We rekenen ook op jullie. Wil jij het eco-team versterken? Heb je tips en ideeën om onze duurzaamheid te verhogen en de ecologische impact te verminderen? Mail ze naar info@manifiesta.be en ons eco-team gaat ermee aan de slag.