ManiFiesta: waar feest, politiek en cultuur hand in hand gaan

In het weekend van 16 en 17 september trekt u weer massaal naar Bredene voor het grootste solidariteitsfestival van het land. Wat u mag verwachten? Een superdivers volksfeest, toppers om van te smullen en een heringericht terrein dat nog meer mensen nog beter kan ontvangen.

 

Laten we met de deur in huis vallen, Rik. Dit jaar geef je de fakkel als directeur van ManiFiesta door aan Mario Franssen.

Rik Vermeersch. Ja, dat klopt. Vorig jaar heeft ManiFiesta een grote stap gezet en zijn we een tweedaags festival geworden. Ik vond dat een goed moment om de verantwoordelijkheid over te dragen. En met Mario hebben we iemand gevonden die weet wat organiseren is. Hij heeft als ingenieur in de bouwwereld gewerkt en was daarnaast meer dan tien jaar in de vredesbeweging actief.

 

Van de bouw, over de vredesbeweging naar ManiFiesta. Geen evident parcours.

Mario Franssen. Het lijkt misschien een grote stap, maar voor mij is het een logische evolutie. Met mensen werken, organiseren, iets opbouwen ... het trekt me al aan al van bij de jeugdbeweging en later als vrijwilliger bij Oxfam Wereldwinkels. Bij ManiFiesta kan ik me volledig uitleven op dat vlak, en er ook nog eens een feest van maken.

 

Hoe verliepen de eerste dagen?

Mario Franssen. Verrassend vlot om eerlijk te zijn. Rik is natuurlijk ook nog niet weg uit de equipe, hè. Hij heeft de tijd om me zijn ervaring over te dragen. En ik kan ook steunen op de ervaring van de rest van de ManiFiestaploeg.

 

Veel van onze lezers zitten te popelen om te horen welke grote namen naar ManiFiesta komen in 2017. Verlos hen uit hun lijden!

Rik Vermeersch. Op muzikaal vlak is Hooverphonic de grootste naam. Het is een groep die in heel België populair is en frontman Alex Callier heeft zich in het verleden al uitgesproken tegen nationalisme. Daarnaast is er Idir, met berbermuziek uit Algerije. Het is de eerste keer dat we dat soort muziek brengen. En verder komt ook Pura Vida, een Belgische roots reggae-groep en de Franse rapper Médine, die al eens op ons podium stond. De Amerikaans-Belgische zangeres BJ Scott en Lili G!n, bekend van The Voice Belgique, komen ook. 

Mario Franssen. Het Jongerenpodium wordt dit jaar een echt “jongtalentenpodium”. Daar programmeert de studentenbeweging van de PVDA wat er vandaag leeft op het vlak van nieuwe muziek. En er komen nog enkele namen bij de komende weken, hou daarvoor ons programma in de gaten.

 

Vorige jaren was ook het cultuurprogramma om duimen en vingers af te likken.

Rik Vermeersch. Dat is dit jaar niet anders. Zo komen schrijvers Jeroen Olyslaegers, Tom Lanoye en Els Snick met een literair event rond de joodse schrijver Joseph Roth, die tijdens het interbellum op de vlucht voor de nazi’s in Oostende opgevangen werd.

Mario Franssen. Er is ook de Franse striptekenaar Tardi. Hij komt naar Bredene met een muzikale voorstelling gelinkt aan zijn laatste strip over WOI.

Rik Vermeersch. Mary Gabriel komt ook. Zij schreef het boek Liefde en Kapitaal over het leven van Karl en Jenny Marx. Verder komt de Nederlandse Anja Meulenbelt met haar nieuwe boek Feminisme en Socialisme. Er is een tentoonstelling met de belangrijkste progressieve schilders die België gekend heeft: Somville, Dubrunfaut en Deltour. En er is stand-upcomedy met Freddy Tougaux.

 

En qua debatten?

Mario Franssen. We brengen zeker een reeks debatten rond de gevolgen van de verkiezing van Donald Trump. Verder komt Gail Walker, een Amerikaanse activiste die heel erg bezig is rond de relaties VS-Cuba. Zij komt in het kader van Che Presente. Alain Gresh en Maurice Lemoine, beiden voormalig hoofdredacteurs van Le Monde Diplomatique, hebben toegezegd. Palestina zetten we in de kijker omdat het 50 jaar geleden is dat Israël Palestina bezette. En dan zijn er nog de thema’s die in België belangrijk zijn. Het belang van de vakbonden, racisme en discriminatie, ecologie en voeding …

 

Zijn er grote veranderingen voor deze achtste editie?

Mario Franssen. Het concept van ManiFiesta verandert niet. We blijven een volksfeest waar we aantonen dat feest, politiek en cultuur hand in hand gaan, en dat over de taalgrens heen samenleven mogelijk is in een positieve sfeer. 

We mikken op twee festivaldagen met elk 10.000 mensen. Door het grote succes van vorig jaar hebben we wel gezien dat het terrein op een aantal punten zijn limiet bereikt had. Op het vlak van de lay-out van het terrein zal er dus een en ander veranderen. En er is ook meer ruimte nodig, want we willen ook meer inzetten op sport, de jongeren van RedFox zijn ambitieus, de Pioniers willen een groter terrein …

 

De prijs van het festival blijft met 16 euro voor twee dagen zeer democratisch.

Mario Franssen. Onze doelstelling blijft dat iedereen de kans moet hebben om naar het festival te komen. 16 euro is een scherpe prijs. Maar we voegen wel een nieuwigheid toe: we lanceren een steunticket. Wie dat wil, kan voor 25 euro een ticket kopen en er zo voor zorgen dat we de prijs laag kunnen houden voor iedereen.

We willen ook iedereen oproepen zijn of haar ticket online te kopen via de website. Daar kun je trouwens ook drankbonnen kopen en zelfs een slaapplaats boeken. 

 

De vele vrijwilligers zijn een van de redenen waarom de prijs democratisch gehouden kan worden.

Mario Franssen. Vorig jaar werkten we met ongeveer 1.100 vrijwilligers. Dat gaat van mensen die enkele uren helpen, tot mensen die het hele festival verantwoordelijk zijn voor een aspect van het feest.

We hebben veel vrijwilligers nodig en we willen hen inzetten op hun sterke punten. Als er lezers van Solidair zijn die willen meedraaien in de securityploeg of in de barploeg, de keuken, de inkom … dan kunnen ze zich melden via de website. Het festival kan alleen maar slagen door het engagement van zoveel mensen.

 

ManiFiesta is altijd het begin van het politieke jaar.

Mario Franssen. Ja. Sinds een paar jaar is ManiFiesta als politiek-cultureel festival een soort van katalysator in het begin van het nieuwe werkjaar, waar alle vormen van protestbeweging tegen de besparingsregering samenkomen. Het centraal moment op zondag is op dat vlak een hoogtepunt, met de toespraak van PVDA-voorzitter Peter Mertens, maar ook met vertegenwoordigers van vakbonden en internationale gasten.

 

Zijn er programmapunten die jullie zelf niet willen missen dit jaar?

Rik Vermeersch. Ik ga voor de eerste keer eens tijd hebben om iets te bekijken. (lacht) Ik kijk vooral uit naar Idir en Mary Gabriel.

Mario Franssen. Ik zal veel achter de schermen zien, denk ik. Maar als Tardi komt, dan ga ik daar zeker naartoe als ik kan.

Rik Vermeersch. Reken er maar niet op, Mario. Je gaat niks zien. (hilariteit)