Lees een boek met de speciale “De Groene Waterman-formule” tijdens het ManiFiesta-weekend

De Groene Waterman en EPO zijn ManiFiesta-partners van het eerst uur. Zelfs in het jaar dat we ManiFiesta moeten uitstellen zijn ze met ManiFiesta bezig. Dit weekend, 18-19-20 september, bieden ze een uitgelezen selectie boeken aan van schrijvers die je op ManiFiesta had kunnen zien ... en nog veel meer. Leuk om weten, wanneer je “ManiFiesta” vermeld bij je bestelling, dan stort De Groene Waterman 5% van haar omzet door aan je favoriete festival! Bestellen kan via de online-shop van De Groene Waterman.

We geven jullie ook nog titels mee waarvan je de schrijfsters/vers op ManiFiesta had kunnen tegenkomen.

1. Ish Ait Hamou - ‘Het moois dat we delen’

Op een dag geeft Soumia twee onbekende mannen een lift naar Brussel. Later blijkt dat ze daar een aanslag zouden plegen. Bij deze aanslag verliest Luc zijn vrouw. In een toegankelijke taal vertelt Ish Ait Hamou het verhaal van Luc en Soumia, wiens levens door de gebeurtenissen verstrengeld raken. Twee totaal verschillende werelden. Zullen ze elkaar ooit kunnen begrijpen?

Het Vlaanderen van de voorbije jaren is nooit ver weg. De personages zijn levensecht en winnen je hart. De verbindende stem van Isha Ait Hamou geeft een gezicht aan het debat over migratie en racisme. Een mooi verhaal waarin de danser choreograaf oproept tot geduld en begrip, tot menselijkheid en gesprek. 

Link website: https://www.groenewaterman.be/nl/boeken/9789022336953/het-moois-dat-we-delen

2. Liz Fekete - ‘Zijn de jaren 30 terug? - Nieuw Rechts in Europa’

Daar komen ze aangemarcheerd. Van Groot-Brittannië tot Frankrijk, van Hongarije tot Polen en van België tot Nederland: overal in Europa steekt extreemrechts opnieuw de kop op. Hebben we onze les nu nóg niet geleerd? In dit ongemakkelijke boek steekt Liz Fekete een vinger achter het bloemetjesbehang van de algemeen aanvaarde analyses. Want wie alleen de waan van de dag volgt, ziet en hoort veel, maar mist het bredere plaatje.

De war on terror, de culturele oorlog, de aanval op de welvaartsstaat, de demonisering van migranten, de opdeling van samenlevingen in burgers, half-burgers en niet-burgers: wat nu gebeurt, zo zegt de auteur, kan je niet begrijpen als je de rol van de staat en het kapitaal negeert. Een verhaal over de verschillen en gelijkenissen tussen de jaren 1930 en vandaag, de imaginaire Chinese Muur tussen fatsoenlijke nationalisten en fascisten en de kwestie waarom zoveel werkende mensen tegen hun eigen belangen stemmen. Maar ook over de vraag van één miljoen: hoe kunnen we dit keren?

Link website: https://www.groenewaterman.be/nl/boeken/9789462671997/zijn-de-jaren-30-terug

3. Amina Belôrf - ‘Zonder het licht te breken’

Midden jaren 1960 kwam Mohamed Belôrf als gastarbeider naar België. Een halve eeuw later publiceert dochter Amina haar eerste bundel. Tedere, breekbare poëzie over generatietranen, de paracommando’s in Antwerpen en een nummer zijn in een dossier op een bureau in een praktijk van een dokter in een ziekenhuis in een wijk in een straat. Maar ook over stilte als een deken, wuivende windmolens en de zucht naar vleugels.

Link website: https://www.groenewaterman.be/nl/boeken/9789462672116/zonder-het-licht-te-breken

4. Peter Mertens - 'Ze zijn ons vergeten'

Sterren zie je pas als het donker wordt. In de coronacrisis is het plots donker geworden. Heel donker. Iedereen zag de sterren. De coronahelden. De werkende klasse. Zij die de boel doen draaien. ‘Ze zijn ons vergeten, Peter’, schrijft Anna. Ze is poetsvrouw in een ziekenhuis. Ze heeft het over de rekeningen die moeten worden betaald. En over haar man, die zijn job op de luchthaven kwijt is. ‘Applaus, dat leg je niet tussen de boterham.’

Covid-19 heeft de maskers afgetrokken. Van een maatschappij waar winstzucht koning is en corruptie prinses. Dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten is larie en apekool. Dat het vanzelf beter wordt ook. We tuimelen pardoes in een diepe recessie. Miljoenen mensen worden werkloos, de rijksten worden rijker en vanonder donkere stenen wringen allerlei gedrochten zich naar boven. Stop.

Een striemend manifest over crisis en hebzucht in tijden van corona. Over een oude wereld die afsterft en een nieuwe die nog geboren moet worden. Een oproep tot engagement.

Link website: https://www.groenewaterman.be/nl/boeken/9789462672550/ze-zijn-ons-vergeten