Je vertrekt op ManiFiesta met meer energie dan waarmee je aankwam

Benjamin Nachtegaal

ManiFiesta, het feest van de Solidariteit viert zijn tiende editie. Het festival, georganiseerd door Geneeskunde voor het Volk en Solidair, vond voor de eerste keer plaats in 2010, in volle politieke crisis. Ook dit jaar zal ManiFiesta een vuist maken tegen extreemrechts en de eenheid van het land benadrukken. Solidair sprak met directeur Mario Franssen.

“We organiseren ManiFiesta bewust aan de Belgische kust, waar iedere inwoner van België thuis is. Waar in de zomermaanden iedereen weleens terecht komt en waar we de taalbarrières en culturele verschillen overstijgen. Ook na de recente verkiezingen zien we dat het idee om België te splitsen, om zo de verworvenheden van de werknemers aan te vallen, nog niet dood is.  Achter de sloganeske roep om het land te splitsen schuilt een veel diepgaander plan: men wil de sociale zekerheid ontmantelen.

N-VA probeert de verkiezingsuitslag te kapen. Maar wat zien we? De partijen die inzetten op sociaaleconomische thema’s hebben de verkiezingen gewonnen. Extreemrechts misbruikt dit thema om mensen te winnen voor hun racistisch en verdelend discours. In hun dagelijks stemgedrag in de Kamer zie je echter dat zij enkel de wil van het grootkapitaal verdedigen”, klinkt het bij Franssen.   


ManiFiesta wil laten zien dat de problemen van de werkende bevolking overal dezelfde zijn. De line up van ManiFiesta is zeer divers, is dat een signaal tegen extreemrechts?

Mario Franssen. ManiFiesta is uniek in België. Wij zijn geen normaal muziekfestival, maar ook geen politieke meeting of cultureel event, wij zijn al die dingen tegelijkertijd. Dat zie je in de programmatie maar ook in de manier waarop we mensen uit heel België naar de kust brengen. Muzikaal is voor elk wat wils, van Adamo tot HK en de Brits-Irakese rapper Lowkey tot de Spaanse beats van Amparanoia en Goran Bregovic, meester van de Balkanfolk. Ons programma ademt dezelfde diversiteit als die van onze samenleving. We hebben debatten over feminisme, de toekomst van de EU, over strijd in Latijns-Amerika en de sociale strijd in eigen land. We hebben een vakbondsplein, gezondheidsplein, internationaal dorp en voor de eerste keer een Plaza Feminista. Diversiteit zit in het DNA van ManiFiesta, we brengen sprekers uit alle uithoeken van de wereld, van arbeiders tot intellectuelen.

Naar welke sprekers of optredens kijk je zelf het meeste uit?

Mario Franssen. Dat is zeer moeilijk kiezen, we brengen 160 evenementen op twee dagen die het allemaal even hard verdienen om gezien te worden. Ik ben de hele tijd in de weer, maar als ik even tijd heb kijk ik hard uit naar de debatten met Juliana Lumumba en Dilma Rousseff. Ook de geëngageerde muziek van HK of Lowkey kunnen me zeker bekoren. Elk onderdeel heeft zijn belang, neem nu Amparanoia, zij zal het festival zaterdagavond afsluiten. Ze is naast artieste ook feministe, we voeren haar – net zoals Lowkey – ook op in een debat. Die overlap tussen cultuur, inhoud en politiek is de kern van ManiFiesta.

De naam zegt het zelf al: manif, Frans voor betoging en fiesta, Spaans voor feest.

Mario Franssen. Inderdaad, je komt niet voor het één naar ManiFiesta, je komt voor allebei. ManiFiesta is gebouwd op het engagement van heel wat vrijwilligers en heeft een sfeer die je nergens anders terugvindt. Je komt er mensen tegen het lijf die je afgelopen jaar al eens zag op een betoging. Daarom heeft ManiFiesta ook een heel familiaal, intiem, karakter. Het is een samenkomst van iedereen die de sociale strijd een warm hart toe draagt. Ook de timing is bewust, vlak voor het aanbreken van het nieuwe politieke jaar. ManiFiesta wil ook daar een rol in spelen en de mensen laten zien dat ze niet alleen staan. Sociale strijd kan soms eenzaam zijn en het resultaat laat vaak op zich wachten. Daarom brengen we zowel vertegenwoordigers van succesvol bewegingen, zoals Adriana Alvarez (een Amerikaanse vakbondsleidster die erin slaagde om in de McDonald’s waar ze werkt verschillende loonsverhogingen af te dwingen, ze is mede verantwoordelijk voor de campagne voor een minimumloon van 15$ red.) als mensen verwikkeld in de strijd van vandaag. We willen met ManiFiesta een boost geven aan de sociale strijd en de mensen met meer energie laten vertrekken dan ze aankwamen.


ManiFiesta is het startschot van een hete herfst?

Mario Franssen. Inderdaad, we geven het startsignaal van een heet sociaal jaar, omdat we voelen dat mensen boos zijn en in actie willen schieten. Met ManiFiesta creëren we gedurende twee dagen een setting waarin we onze principes in de praktijk kunnen brengen en bediscussiëren. Dat alleen maakt het waard om naar ManiFiesta te komen. Nu uiteraard, ManiFiesta is ook een feest. Mensen hebben sociaal contact nodig. De ervaring leert dat mensen die naar ManiFiesta gaan altijd tevreden vertrekken.

Op ManiFiesta kijken terug op een jaar vol actie en strijd en genieten we van onze welverdiende vakantie. Je zal zien de dat volgende regering het huidige beleid zal verderzetten. Een tegenstem in het parlement is broodnodig, maar op ManiFiesta laten we zien dat je de wereld niet kan veranderen enkel en alleen in het parlement. Sociale strijd, op straat, is de basis van échte verandering. De klimaatjongeren zijn daar een uitstekend voorbeeld van. Op ManiFiesta gaan we er even keihard tegenaan om onze batterijen op te laden en vol moed het komende jaar in te gaan. We hebben afgelopen jaar hard gewerkt, maar nu gaan we ook hard feesten.


Het engagement van alle vrijwilligers is ook de reden dat een weekendticket maar 25 euro kost?

Mario Franssen. Vanaf het begin willen we met ManiFiesta toegankelijk zijn voor iedereen. Een dagticket kost 13 euro, voor twee dagen betaal je 25 euro. We organiseren gratis busvervoer vanuit de meeste grote steden over het hele land. Met een ticket kan je gratis ’s morgens de bus nemen en ’s avonds weer terug keren. We moedigen heel hard aan om samen naar ManiFiesta te komen of het openbaar vervoer te nemen. Ook de catering is zeer democratisch geprijsd zodat we niemand uitsluiten. ManiFiesta is een feest van de mensen, met een basis van vrijwilligers, opgebouwd op maat van de mensen. Er is trouwens ook een toegang op het strand rechtstreeks via het festivalterrein, ook niet onbelangrijk.

Kunnen de mensen ook blijven slapen op ManiFiesta?

Mario Franssen. Ja, via onze ticketshop bieden we zeer democratische slaapplaatsen aan, een plaats op de camping is slechts kost zes euro per nacht. Daarnaast hebben we ook slaapzalen. Als je er een uitstap van wilt maken van vrijdag tot maandag, gaat dat perfect, je kan op 500 meter van het terrein slapen.