“Ik zou graag een politiek liedje horen van Ed Sheeran”

Captain SKA staat in de Britse hitlijsten met een lied tegen premier Theresa May. Het succes van “Liar Liar GE2017” leverde hen een uitnodiging op voor tal van zomerfestivals, maar de groep speelt liever op festivals waar ze echt achter staan. En ManiFiesta is daar zeker een van. 

Christophe Devriendt

Captain SKA is een collectief van zeven freelancemuzikanten en -producers die hun sporen verdienden bij onder andere The Streets, Culture Club en Vampire Weekend. Over het Kanaal hebben ze tegenwoordig een hit te pakken met “Liar Liar GE2017”, een protestsong die ze in 2010 schreven aan het adres van de toenmalige Conservatieve Britse premier David Cameron, maar die vandaag in herwerkte versie nog minstens even actueel is met Theresa May als eerste minister. Al zagen de radiozenders – inclusief de BBC – dat anders: zij weigerden het lied te draaien. 


We vroegen aan jazztrompettist Jake en gitarist/producer Peter, twee van de zeven bandleden, waar Captain SKA vandaan komt. 
Jake.
De band werd opgericht als een muzikaal protest tegen de bezuinigingspolitiek in het Verenigd Koninkrijk. Deze boodschap wilden we van in het begin zo breed mogelijk verspreiden met frisse ska-liedjes. De voorbije jaren brachten we ook andere nummers zoals “War Crime” of “What’s the Point of Nick Clegg?” uit. Het oorspronkelijke “Liar Liar” schopte het tot de eerste plek in de Britse reggae-hitlijst, maar bleef toch onbekend voor het grote publiek. De nieuwe versie bereikte de voorbije weken alvast wel veel aandacht bij de bevolking. Al blijft het moeilijk om persaandacht te krijgen voor dit soort politieke muziek. Dit is in elk geval wel wat we willen blijven doen. De band heeft de laatste tijd ook duidelijk aan belang gewonnen met een grote schare fans en een breder draagvlak. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn.

En dit ondanks de tegenwerking van allerlei radiozenders.
Peter. Nadat “Liar Liar GE2017” eind mei uitkwam en klom in de hitlijsten, kregen we van de radiozenders inderdaad te horen dat ze het lied niet zouden spelen vanwege de politieke inhoud, zo vlak voor de verkiezingen. Binnenkort brengen we daarover trouwens een nieuw nummer uit. Want we willen ons niet neerleggen bij zo’n boycot.
Jake. Zelfs via de websites van de zenders konden de fans het lied niet streamen of downloaden. Door het negatieve advies van uitzendregulator Ofcom om “Liar Liar” tegen te houden, werden we gebannen van 140 commerciële radiostations, die het anders wekenlang vier keer per dag hadden kunnen spelen. Het nieuws van de boycot heeft het nummer wel populairder gemaakt bij jongeren, maar het heeft zeker minder impact gehad bij het grote publiek, wat uiteindelijk toch onze bedoeling was.

Praten jullie binnen de band vaak over politiek en over sociaal beleid?
Jake. Ja. Ik ben de voornaamste songschrijver, maar we zitten op politiek vlak allemaal grotendeels op dezelfde lijn. Voor elk van ons is Captain SKA alleszins “een politieke uitlaatklep”.

En zijn jullie bindteksten tijdens liveshows ook politiek getint?
Jake. De teksten van de liedjes zijn op zich al politiek genoeg. (lacht) De boodschap achter de liveshows is dat het “protest parties” zijn, protestfeestjes, waarbij we dus zowel het inhoudelijke als het dansbare of feestgehalte van de optredens willen benadrukken. De bindteksten geven soms meer verduidelijking bij de liedjes, maar we steken zelden politieke speeches af op het podium.

 

Hoe zouden jullie het muzikale landschap in het Verenigd Koninkrijk omschrijven?
Peter.
Toen we begonnen, waren er eigenlijk geen politieke bands meer. Terwijl we historisch gezien – zeker van eind jaren 70 tot begin jaren 80 – een traditie hadden van politieke bands.
Jake. Veel muzikanten zijn weinig politiek bewust of durven helemaal geen politieke stellingen in te nemen. Zeker in de commerciële muziek is dat zo en eigenlijk al jarenlang. Tegenwoordig heb je wel artiesten als K7-boy, die eveneens politieke elementen in zijn muziek verwerkt, of Grace Petry of de punkband Dream Nails. Maar dat zijn vooralsnog minder bekende artiesten. De teksten van de songs die in de hitlijsten staan, gaan allemaal over seks of liefde en zijn dikwijls vrouwonvriendelijk. Ik zou bijvoorbeeld ook graag eens een politiek liedje horen van Ed Sheeran! (lacht)

Jullie bereiken vooral een jong publiek. Hoe reageren zij tegenwoordig op de politiek in het algemeen?
Peter.
Veel jongeren hebben het moeilijk om na hun studies hun leven op te bouwen in hun zoektocht naar een goede woning en een goede job. Zij zijn vooral slachtoffer van de besparingen van de afgelopen jaren. Maar desondanks geloven ze in een alternatief. En dat is wat Labour-leider Jeremy Corbyn hen ook biedt.

Hoe was de politieke situatie de afgelopen weken in het Verenigd Koninkrijk?
Peter.
De meeste mensen wilden deze verkiezingen helemaal niet. Zeker niet omdat Theresa May in het begin herhaaldelijk te kennen gaf dat ze geen nieuwe verkiezingen ging uitschrijven! Het was ook gewoon te veel een koele berekening. De mensen hadden daarom vrij snel door dat deze verkiezingen vooral draaiden om één persoon en niet over het beleid, laat staan een visie of ideologie.
Jake. De voorbije jaren was er ook te weinig verschil tussen de woorden en daden van de Conservatieven en van Labour, die beide een neoliberaal beleid aanhingen. Maar met Jeremy Corbyn is er duidelijk een andere maatschappijvisie naar voren gekomen, een aantrekkelijk en hoopvol alternatief.

En wat zal er nu in de komende weken gebeuren?
Peter.
Het plan van May om een sterkere regering te hebben is alleszins uiteengespat en de samenwerking die ze met de DUP (Democratic Unionist Party, n.v.d.r.) opzet, zal sowieso zwakker zijn. Haar eigen positie is uiteraard ook verzwakt, waardoor van een harde brexit geen sprake meer zal zijn.
Jake. Het kan eigenlijk alle kanten uit: men doet voort zoals men bezig was met gedoogsteun van de DUP, misschien neemt Labour nog wel een initiatief, of misschien komen er zelfs nieuwe verkiezingen …