Crowdfunding: "Het Verzet"

Steun dit project via deze link!

Hedendaagse artiesten slaan de handen in elkaar om het werk van legendarische geëngageerde muralisten nieuw leven in te blazen!

In 1947 nemen drie artiesten, Roger Somville, Louis Deltour en Edmond Dubrunfaut het initiatief nemen om de beweging “Forces Murales” op te richten. De bevolking overal ter wereld is het slachtoffer van een medogenloze oorlog geweest. Deze drie kunstenaars willen een moderne kunst ontwikkelen gericht op het grote publiek en met een boodschap.

Vandaag, 70 jaar later, willen wij de boodschap nieuw leven inblazen. Ook nu is een grote oorlog terug mogelijk, vluchten mensen voor conflicten en zien we grote verschillen tussen arm en rijk. Samen met ManiFiesta, IHOUS en AMSAB organiseren we een grote tentoonstelling over het werk van onze ouders in Bredene. Ze is gratis toegankelijk tussen 9 september en 1 oktober 2017 in het Staf Versluyscentrum en op ManiFiesta (16 en 17 september).

Naast de tentoonstelling en in navolging van de muralisten willen we op ManiFiesta een stap zetten naar de actualiteit. Zoals ook zij zich toen op actualiteit inspireerden. Verzet tegen grenzen,  muren, oorlog, armoede en uitbuiting. Want een betere wereld is mogelijk.

Hedendaagse kunstenaars Caliban Ramirez, Julie Duquesne, Nemo en Benjamin Alvarez zullen samen met het publiek een grote muurschildering maken in acrylverf van zes op twee meter met als thema: 'Het Verzet'.

Het is de bedoeling dat het werk ook na ManiFiesta opduikt op verschillende plaatsen. We denken dan aan festivals, acties en betogingen.

Steun jij ons project? Ontdek de giften die we in ruil aanbieden op het crowdfunding-platform!

 

Wie zijn de artiesten?

Julie Duquesne

Julie Duquesne begint al op zeer jonge leeftijd te schilderen. Ze volgt een opleiding aan de academie van Watermaal-Bosvoorde en vervolgens aan de École Supérieure des Arts Saint-Luc in Brussel. Haar schilderijen en aardewerk zijn gekenmerkt door eenvoudige, maar verfijnde vormen in combinatie met een veelvoud aan kleuren. Daarmee brengt ze ons natuurlijke instinct voor het voetlicht om een intieme relatie met ons eigen lichaam te onderhouden.

Caliban Ramirez

Carlos Ramirez Carrasco werd in 1967 in Chili geboren. Hij volgde monumentale schilderkunst aan het RHoK in Etterbeek en schilderkunst aan de academie van Watermaal–Bosvoorde.

Carlos is in essentie een bruggenbouwer. Hij noemt zichzelf een ‘kunstenaar zonder grenzen’ en wil dan ook alle grenzen overstijgen: van het Brusselse socio-culturele veld tot het internationale kunstmileu, van het beschilderen van een canvas in de rust van een atelier tot de artistieke interventie in de drukke stad. Hij werkt onder meer met schilderijen, video-installaties en dans.

Carlos Ramirez verenigt met zijn temperament expressionisme en een surrealistische droomwereld, kleurzachtheid en beeldhardheid. Zijn werk, halfweg tussen figuratief en non-figuratief verbeeldt de duivel in een droomachtig universum dat het menselijke en dierlijke dichterlijk confronteert.

Benjamin Alvarez

Benjamin Alvarez werd geboren in 1962 in Spanje en woont tegenwoordig in Sint-Gillis. Hij studeerde kunst aan de Académie royale des Beaux-Arts - Ecole supérieure des Arts en aan de Lycée Royal Gatti de Gammond. Hij is lid van het collectief 'Bendito' en manager van de Brusselse galerij 'Art & Flux'. Tot voor kort was hij animator bij Escale Du Nord.

Nemo

Nemo heeft zich tien jaar lang op de Brusselse graffiti geïnspireerd. Hij laat geen gelegenheid voorbijgaan om tegen TTIP te protesteren, maar zijn aanpak is in wezen grafisch. Dat maakt dat zijn zinnen zo vervagen dat ze bijna een abstract werk worden.

 

Waar dient de inzameling voor ?

We hebben € 4500 nodig. Dit is nodig voor:

De materiaalkosten (verf, panelen etc.), transportkosten en verblijfkosten die nodig zijn voor de creatie van het werk. (3.500 euro)
Verzendingskosten, vervoer en andere. (650 euro)
360 euro: 8% van het ingezamelde bedrag gaat naar Kiss Kiss Bank Bank (5%) en bankkosten (5%)
 
Waar komen de giften vandaan?

De tickets van ManiFiesta t.w.v. €800 worden geschonken
De boeken van Forces Murales krijgen we aan verminderd tarief van IHOES.
De kunstwerken die we schenken werden ons geschonken door de artiesten (Ramirez, Dubrunfaut, Somville), met de vraag om ze niet onder hun waarde weg te schenken. Het zijn allemaal originele en gesigneerde werken.
De locatie voor de uitwerking en expositie worden aangeboden door ManiFiesta
 
Indien het beoogde bedrag wordt overschreden wordt het resterend budget gebruikt om het culturele luik van ManiFiesta verder te ontwikkelen.

 

Steunen kan via deze link