Ad van Wijk

Ad van Wijk is duurzame energieondernemer en deeltijds Professor Future Energy Systems aan de TU Delft. Hij is eveneens verbonden aan het KWR Water research institute, waar hij het onderzoeksprogramma Energie en Water vormgeeft. Hij is ook lid van de Noordelijke Innovation Board om de energietransitie te realiseren.

In 1984, was van Wijk mede-oprichter van het bedrijf Ecofys, later een onderdeel van Econcern. Van Wijk was de CEO van Econcern een bedrijf dat vele nieuwe duurzame energieproducten, diensten en projecten ontwikkelde. Voorbeelden zijn het 120 MW offshore windpark Prinses Amalia in de Noordzee, diverse multi-MW zonne-energieparken in Spanje en een bio-methanol fabriek in Nederland, de grootste tweede generatie biomassa-plant in de wereld. Van Wijk ontving vele belangrijke prijzen voor excellent ondernemerschap en werd zo verkozen tot de Nederlandse ondernemer van het jaar in 2007 en topman van het jaar in 2008.

Op de TU Delft focust het onderzoek van van Wijk zich op de energiesystemen van de toekomst. Naast onderzoek op het gebied van waterstof en brandstofcel-auto’s realiseert hij deze systemen in “the Green Village” www.thegreenvillage.org. Hij heeft een populair boek over energie geschreven ‘Hoe kook ik een ei’ en is auteur van recente publicaties als Our car as Power Plant’, ‘3D printing with biomaterials’, ‘De Groene Waterstof Economie in Noord-Nederland’, ‘Solar Power to the People’.

Volg Ad van Wijk op twitter @advanwijk of via zijn website www.profadvanwijk.com

Neemt deel aan