STIKSTOF waait over Oostende

Vorig jaar maakte Zwangere Guy een memorabele passage op ManiFiesta. In september zal hij opnieuw van de partij zijn, maar deze keer niet alleen. Zijn bloedbroeders Astro, Jazz en Vega vergezellen hem. Met andere woorden: STIKSTOF!

Rond 2010 was STIKSTOF de eerste hiphopgroep die in Brussel in het Nederlands ging rappen. Tussen 2014 en 2021 bracht de groep vier succesvolle albums uit. Zwangere Guy maakte ook furore met zijn solo-projecten – hoewel die strikt genomen ook niet helemaal solo waren. Want de vier laten geen kans voorbijgaan om te benadrukken dat STIKSTOF niet zomaar een groep is, het is familie. Ook het solowerk van Zwangere Guy wordt door die familie gedragen. Het staat getatoeëerd op de omvangrijke buik van Zwangere Guy: Familie Boven Alles. Dat is ook de titel van hun jongste album.

Met twee voeten in de maatschappij

Astro, Jazz, Zwangere Guy en Vega. Weliswaar onlosmakelijk verbonden in STIKSTOF, maar wat hen wellicht nog veel fundamenteler met elkaar verbindt, zijn hun gezamenlijke wortels in de stad Brussel. De stad is hun muze, een geliefde die eindeloos blijft inspireren, ook al leidt dat niet meteen tot een idyllisch verhaal. STIKSTOF rapt over Brussel zoals het is: rauw, direct en zonder opsmuk. Geen blingbling bij deze jongens, het viertal staat garant voor hiphop met twee voeten in de maatschappij. De groep staat bekend om zijn stevige maatschappijkritiek: ongelijkheid, onrechtvaardigheid en laksheid bij de politiek zijn vaste ingrediënten in de vaak snijdende teksten. In hun verses en bars maken de groepsleden zich boos om beleidsmakers en politici die teren op het zaaien van verdeeldheid. “Als we door iets geïrriteerd worden, sociale onrechtvaardigheid of ongelijkheid, dan stoppen we dat in een tekst.”

Familie boven alles

Het album Overlast uit 2018 betekende voor STIKSTOF de grote doorbraak. In hun eigen studio boven café Les Brasseurs, tegenover de AB in hartje Brussel, boksten ze vorig jaar de gesmaakte opvolger Familie Boven Alles in elkaar. Daarop is een duidelijke evolutie te horen. Zowel qua stijl als thema’s is de groep gedifferentieerder geworden, tekst en muziek zijn meer uitgediept. Kortom, STIKSTOF is een headliner om nu al naar uit te kijken.

DIRK TUYPENS