Magic System op ManiFiesta: Stilzitten onmogelijk !

Met 610 miljoen views op YouTube is Magic System een van de bekendste Franstalige Afrikaanse groepen ter wereld. Na tientallen optredens en honderdduizenden verkochte albums wereldwijd, strijkt het Ivoriaanse kwartet in september neer op ManiFiesta in Oostende. Maak je maar klaar voor de Zouglou dance.

A ’Salfo, Manadja, Goudé en Tino noemen zichzelf ‘tovenaars’. De vier groeiden op in Anoumabo, een volksbuurt in Abidjan, Ivoorkust. Hun inspiratie putten ze uit de zougloubeweging, een populair stedelijk muziekgenre dat in de vroege jaren ’90 is ontstaan en, met een vleugje humor, de sociale realiteiten van de Ivoriaanse jeugd bezingt. De vier zetten eerst talloze lokale festivals en evenementen op hun kop, daarna veroverden ze in 2000 Europa met Premier Gaou. Hun uitdaging: hoe kan je Frankrijk en de andere landen van het Europese continent laten bruisen en tegelijk je wortels en je identiteit koesteren? Magic System slaagde erin in twee decennia niet minder dan vijf miljoen albums te verkopen en ontving drie platina en zestien gouden platen. Titels als Bouger Bouger, Ki dit mié, C cho ça brûle of Même pas fatigué zitten nog lang in je hoofd na een avondje uit. Magic in the Air werd het volkslied van het Franse voetbalelftal op het WK 2018 nadat het in het stadion werd uitgezonden telkens wanneer Les Bleus een doelpunt scoorden. Het liedje zal het voor altijd worden geassocieerd met feest en overwinning.

Magic and the System

Maar ondanks hun succes en hun hectische werktempo zijn de leden van Magic System niet vergeten waar ze vandaan komen. Sinds 2011 voeren ze acties voor vrede en wederopbouw in Afrika, te beginnen met Ivoorkust. De muzikanten organiseren liefdadigheidsfestivals in de straten waar ze opgroeiden. Dankzij dat initiatief liet de groep in Anoumabo een lagere en een kleuterschool bouwen. In 2012 werd A’Salfo, de leider van Magic System, benoemd tot Goodwill Ambassador. De groep aarzelt ook niet om geëngageerde boodschappen mee te geven in hun muziek. Oorlogen, hongersnood, een slecht onderwijssysteem, maar ook succesverhalen … De vier Ivorianen pakken het continent in zijn geheel aan, met titels als Afrika Abidjan of Tour du monde. Het stuk Mamadou gaat dan weer over de problematiek van mensen-zonder-papieren. Magic System zingt over serieuze zaken, maar … altijd op een luchtige, feestelijke en hoopvolle toon. Een uitnodiging om te reizen, te feesten, zich open te stellen en te delen: Magic System heeft duidelijk een plaats op ons Solidariteitsfestival. Een ‘Afrikaanse ambiance’ die je voor geen geld mag missen!

LIVIA LUMIA